Ester
06-24 77 95 35
ester@happyes.nl

Lisette
06-46 04 62 02
lisette@happyes.nl

Of vul het contactformulier in.

Huwelijkse voorwaarden de nieuwe norm?

Wie in Nederland niets regelt, is na de huwelijksvoltrekking automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden automatisch gezamenlijk eigendom worden. De meeste bruidsparen laten dit zo gebeuren: slechts 25% van de huwelijken wordt op huwelijkse voorwaarden gesloten. Maar bij echtscheiding, en daarin eindigt nog steeds 1 op de 3 huwelijken, worden die stellen zich er vaak pas van bewust dat echt álles gemeenschappelijk is geworden. Ook dat wat vóór het huwelijk nog van een van beiden was, zoals een erfenis of een studieschuld. Met een initiatiefwet willen VVD, PvdA en D66 de huidige situatie omdraaien: trouwen onder huwelijkse voorwaarden – waarbij geld en spullen privébezit blijven – moet de nieuwe norm worden. Stellen die toch in gemeenschap van goederen willen trouwen, moeten dit zelf regelen bij de notaris.

In het verleden keek men veel meer naar wat het effect van overlijden zou zijn. Nu is een mogelijke scheiding argument om voor huwelijkse voorwaarden te gaan. Niet echt romantisch, maar een huwelijk is niet alleen maar een feestje. Het is een serieuze aangelegenheid die je goed moet regelen en die natuurlijk best gevierd mag worden. Maar trouwen onder huwelijks voorwaarden brengt wel veel administratieve rompslomp met zich mee. Mensen moeten gaan verrekenen en bijhouden wat ze al hadden en aan het eind van elk jaar gaan zitten om te noteren wie wat heeft betaald het afgelopen jaar.

Voorbeeld: een echtgenoot krijgt een schenking van 20.000 euro van zijn ouders. Hij besluit dat met zijn vrouw in de verbouwing van de gezamenlijke woning te steken. Als dat paar 10 jaar later uit elkaar gaat, moet dat bedrag plus de waarde die de verbouwing toevoegde aan de woning terugbetaald worden door de echtgenote. Heeft zij het geld niet, dan zal ze een lening moeten afsluiten. Ook als je met je echtgenoot op vakantie gaat van een erfenis moet je die bonnetjes bewaren. Als het huwelijk strandt, moet je het deel waarmee je partner vakantie heeft gevierd weer terugkrijgen.

 

Wij informeren bruidsparen altijd al tijdens ons intakegesprek over de consequenties van het automatische gemeenschap van goederen. Voor meer informatie adviseren we altijd contact op te nemen met de notaris. Want als ‘zakelijk’ alles goed is geregeld, kun je met een gerust hart een fantastische bruiloft geven. Wel even de bonnetjes bewaren 😉

 

Hoe is het nu?

  • Als je niet vóór je huwelijk bij de notaris huwelijkse voorwaarden maakt, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden van de partners samen zijn. 
  • Wil je dat niet, dan spreek je bij een notaris huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden af. Op die manier kun je bepaalde zaken van de gemeenschap van goederen uitsluiten, zoals bijvoorbeeld een schenking of erfenis, maar ook schulden.
  • Als je gaat scheiden en je bent in gemeenschap van goederen getrouwd, dan heeft elke partner recht op de helft van het vermogen. Niet alleen de bezittingen worden gedeeld, maar ook de schulden. 
  • Bij huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden gelden de afspraken die partners hebben vastgelegd bij de notaris.

Hoe wordt het straks?

  • Bij trouwen blijft automatisch alles wat voor het huwelijk is opgebouwd van de oorspronkelijke eigenaar. Dat is rechtvaardiger, maar het heeft ook wat administratieve rompslomp ten gevolg.
  • Wil je toch in gemeenschap van goederen trouwen, dan sluit je daarvoor een contract af.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *